Voor waardig werk en een duurzame economie bij Eco print Center NV

Gesprek met ABVV-afgevaardigden

Ter gelegenheid van de de 18de VN-Klimaatconferentie, dit keer in de olierijke en vakbondsonvriendelijke Golfstaat Qatar, praten we met Johan en Jack. Twee ABVV-afgevaardigden bij Eco Print Center die het milieu een warm hart toedragen.


Het grote klimaatcircus streek neer in Doha, in de olierijke en vakbondsonvriendelijke Golfstaat Qatar. Van 26 november tot 7 december wordt daar de 18de VN-Klimaatconferentie gehouden. Duizenden afgevaardigden proberen er nog maar eens een nieuw internationaal klimaatakkoord af te sluiten. De discussies slepen al jaren aan. Het klimaat? We trekken het ons aan! Naar Qatar gingen we niet, maar we gingen wel op zoek naar vakbondsmilitanten die het milieu een warm hart toedragen. En die hebben we ook gevonden. Johan en Jack zijn ABVV-afgevaardigden in het ultramoderne Eco Print Center (EPC N.V.).

Niet alleen De Morgen en het Laatste Nieuws rollen bij EPC van de persen, ook onze eigen Nieuwe Werker wordt er klaargestoomd. De bedrijvigheid staat deze morgen eerder op een laag pitje, alle kranten zijn de deur al lang uit! EPC N.V. is een drukkerij met geïntegreerde grafische afdelingen: prepress, drukkerij, afwerking en expeditie. De drukpersen werken volgens een milieuvriendelijk drukprocedé dat droge offset-druk (= waterloos drukken) genoemd wordt. De introductie van de techniek is niet van een leien dakje gelopen, aldus Jack, maar vandaag loopt het drukwerk gesmeerd.

“Droog drukken”, daarmee valt heel wat water te besparen. Het waterverbruik wordt verder verminderd door het gebruik van regen- en/of vijverwater voor de reiniging van drukplaten en voor de koeling van de machines.

Milieu is ook een vakbondszaak

Milieu is ook een vakbondszaak, daar moet je Johan en Jack niet van overtuigen. Zij weten uiteraard maar al te goed dat sociale vooruitgang in de toekomst enkel mogelijk zal zijn als we dat doen met minder energie en met minder grondstoffen. Maar in de grafische sector is er ook een sterke band tussen milieuproblemen en gezondheidsklachten van werknemers, toch wel een vakbondsthema bij uitstek.

Drukkerijen veroorzaken doorgaans water-,lucht- en afvalemissies. Door de toepassing van nieuwe technologieën is de milieubelasting van die emissies de voorbije jaren wel sterk afgenomen. Een enorme stap vooruit op milieuvlak is de overschakeling op computer-to-plate in de drukvoorbereiding. Daardoor vallen er een hele rij milieubelastende chemicaliën, zoals filmontwikkelaar, filmfixeer en kleefmiddelen weg en komt er nog zeer weinig proceswater bij te pas. Het afvalwater bevat doorgaans geen zilverresten meer.

Nieuwe druktechniek

Maar hoewel er steeds minder milieubelastende stoffen worden gebruikt, zijn de gekleurde “gevarenetiketten” nog niet uit de sector weg te denken. In het “klassieke” drukproces werden zowel het milieu als de werknemers blootgesteld aan dampen van het beruchte isopropyalcohol, andere oplosmiddelen en minerale oliën die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wanneer de oplosmiddelen het lichaam binnendringen, tasten ze de hersenen aan en kunnen zo aanleiding geven tot het zogenoemde Organisch Psychosyndroom, een soort vroegtijdige dementie veroorzaakt door solventen.

Maar niet zo bij EPC: de nieuwe druktechniek gebruikt geen gevaarlijke oplosmiddelen en maakt het mogelijk om kranten en magazines met eenzelfde pers en milieuvriendelijke inkt te drukken. De voordelen: minder afvalwater, minder opstartafval, minder afvalinkten, minder reinigingsmiddelen, een aangenamere en gezondere werkplek voor de werknemers. Johan en Jack hoor je niet klagen, ook al zouden ze graag wat harder aan de syndicale milieukar trekken. Maar dan moeten ze wel een mandaat in het CPBW in de wacht zien te slepen. En dat is jammer genoeg niet gelukt in 2012! We hopen dat ze voldoende werknemers kunnen overtuigen om vanaf 2016 een rode draad door het milieubeleid van EPC te weven. “De campagne is voor ons al begonnen”, aldus nog Johan en Jack. Succes!

Een vuist voor het milieu

Wil jij ook een vuist maken voor het milieu?

  • Vraag aan je ABVV-afgevaardigde naar de folder “Voor waardig werk in een leefbare wereld”.
  • of download hem hieronder.
  • Word lid van onze Facebookgroep ‘ABVV’ers voor een leefbare wereld’.
  • en post een foto met de oproep (download hieronder)

Downloads

Zoek op trefwoord

delegees milieu