Tewerkstellingsmaatregelen 50+

De VDAB ondersteunt je om snel terug aan het werk te gaan. Eens je ouder bent dan vijftig loopt de VDAB-begeleiding echter iets anders dan bij de jongere werkzoekenden. We plaatsen enkele van je rechten en plichten hier op een rijtje:


VDAB-begeleiding en RVA-controle

De begeleiding door de VDAB is sinds 1 januari 2015 verplicht tot en met je 65ste (=Door de regering Michel 1 beslist. Vroeger was het 60 jaar). Tijdens deze begeleidingsperiode wordt er van je verwacht dat je op passende vacatures ingaat en je je afspraken met de VDAB nakomt.

Afhankelijk van je leeftijd en situatie, krijg je specifieke begeleiding in je zoektocht naar werk.

Wat is de 50+-club?

Dit is een begeleidingstraject dat je in groep volgt. Je krijgt gespecialiseerde begeleiding van een 50+-consulent en volgt samen met andere 55-plussers sollicitatietraining.  Dankzij de 50+-club  bouw je een netwerk op en sta je er niet alleen voor.
In sommige regio’s bestaat deze klassieke 50+-club niet meer.

Ben je tussen de 50 en 56 jaar?

Dan krijg je individuele jobbegeleiding op maat. Je doorloopt met je begeleider een aantal stappen, zoals sollicitatiecoaching of een opleiding. Je wordt opgenomen in de automatisch matching (Je krijgt dus mails die passen bij jou profiel). Als je dat vraagt aan je trajectbegeleider, kan je gebruik maken van één of meerdere modules van de 50+-club .

Je kan begeleiding en bemiddeling krijgen van alle consulenten van de VDAB en erkende partners.

Ben je minstens 56 jaar?
Dan kan je beroep doen op de 50+-club. Je kan ook ondersteuning krijgen in de werkwinkel als dat beter past bij je persoonlijk traject.
 

Volgen van een infosessie 50+

Ongeveer 2 maanden nadat je je als werkzoekende vijftigplusser inschrijft bij de VDAB krijg je van hen een uitnodiging voor een verplichte infosessie. Deze infosessie mag je ook bij het ABVV te volgen, zelf als je geen uitnodiging kreeg.

Tijdens de infosessie kom je te weten:

  • Wat de VDAB voor je doet en van je verwacht.
  • Wat de mogelijkheden zijn om een job te vinden.
  • Voor welke tewerkstellingsmaatregelen je in aanmerking komt.
  • Bij het ABVV krijg je interessante tips over hoe je je kan wapenen op de arbeidsmarkt. Ook syndicale knipperlichten komen dus aan bod!

Na deze verplichte infosessie  zal je uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek met een VDAB-consulent.

De bedoeling van de infosessie is om je wegwijs te maken doorheen het kluwen aan maatregelen, vrijstellingen en  instanties, die er bestaan voor vijftigplussers.

Vrijstellingen en tewerkstellingsmaatregelen

Als je 50 jaar bent of ouder kom je in aanmerking voor enkele vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat bepaalde verplichtingen voor je wegvallen.

Naast vrijstellingen  heb je ook enkele tewerkstellingsmaatregelen die er voor zorgen dat je als vijftigplusser gemakkelijker opnieuw aan de slag kan.
Zo zijn er enkele maatregelen die voor jou als werknemer voordelig zijn wanneer je opnieuw aan de slag gaat.
Daarnaast heb je ook maatregelen die je als troef kan uitspelen omdat ze de loonkost voor de werkgever drukken.

Raadpleeg onze brochure ‘werkzoekend en 50+’ of je contacteer de loopbaanconsulent om de specifieke vrijstellingen en maatregelen in jouw situatie te kennen!


Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze loopbaanconsulenten:

Waar kan ik terecht?

Antwerpen Regio

Mechelen & Kempen

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-VlaanderenGratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Lees ook