Neem mee de handschoen op

Steun FOS in de wereldwijde strijd voor waardig huishoudwerk

Poetsen, wassen, strijken en het vuile werk doen: de meer dan 100 miljoen huishoudhulpen wereldwijd halen hun neus er niet voor op. Zo maken ze zich onmisbaar in de samenleving en dat verdient respect. Daarom neemt FOS de handschoen op voor huishoudwerk(st)ers in het Zuiden.


Waardeer huishoudwerk

Huishoudwerkers verdienen wereldwijd minder dan de helft van de gemiddelde lonen op de arbeidsmarkt. Voor een hele pak huishoudwerk(st)ers gelden de beperkingen op arbeidsduur niet. Rustdagen of betaald verlof zijn slechts een droom. Door het gebrek aan waardering en erkenning is 30% van alle huispersoneel niet beschermd, door geen enkele arbeidswet. Sociale bescherming: noppes, nul. Dat is onrechtvaardig! Daarom treden huishoudwerksters overal ter wereld uit de schaduw en komen ze op voor hun rechten als werknemers. Samen met het Vlaams ABVV, de socialistische mutualiteiten, sp.a, vzw thuiszorg en de Algemene centrale steunt FOS de sociale strijd van de huishoudwerksters in Zuid-Afrika, Peru, Bolivia, Ecuador en Colombia.

9 euro voor poetshulp. Te duur!?

Ook in België is een groot aantal huishoudhulpen aan het werk, voornamelijk via het systeem van dienstencheques. Dit systeem werd in 2004 opgericht om zwartwerk te bestrijden, jobs te creëren en om de combo arbeid-gezin mogelijk te maken. Werknemers worden beschermd en hebben recht op alle sociale voordelen: pensioenbijdrage, vakantiegeld, gewaarborgd loon etc. Toch is ook bij ons de strijd nog niet gestreden. De voornaamste problemen hebben te maken met loon- en arbeidsvoorwaarden zoals de beperkte terugbetaling van verplaatsingskosten en de lage uurlonen. Staat u er eens bij stil. Voor een loodgieter betaalt iedereen makkelijk 25 of 50 euro, enkel voor verplaatsingsonkosten. Voor een uur poetsen betaal je als gebruiker een schamele 6 euro (netto). En dat in ruil voor hard werk, loon, belastingen, rsz, verzekeringen. Het grootste probleem is echter de onderwaardering van de maatschappij. Huishoudwerkers worden nog heel vaak scheef bekeken. Er is dus nog werk aan de winkel!

Strijd mee

Steun deze strijd, zodat huishoudwerkers de waardering en de rechten krijgen die ze verdienen. Schrijf je naam in het stof op www.neemdehandschoenop.be en kijk wat je zelf kan doen! Bekijk het promofilmpje via onderstaande link: https://www.youtube.com/watch?v=BF43ByoGuZg&list=UU4I8gg8EGPmbFBK_ryVypMw