Hou je online dossier bij de VDAB goed in orde!

Mijn loopbaan’, zo heet het persoonlijke online dossier dat elke werkloze op de VDAB-website moet bijhouden. 8 tips om dat goed te doen.


Eerste tip: Zorg voor een juist e-mailadres

Als je ‘Mijn loopbaan’ raadpleegt, vraagt men je e-mailadres. Omdat je je e-mailadres zo ook aan de VDAB geeft, verwacht de VDAB dat je bereikbaar bent via je e-mail. Kijk daarom zeker om de 2 dagen je e-mail na, anders kan je in de problemen komen, met alle gevolgen van dien voor je uitkering.

Tweede tip: Gebruik ‘Mijn loopbaan’ actief

De VDAB kan volgen welke acties je onderneemt in ‘Mijn loopbaan’. Solliciteer je bijvoorbeeld regelmatig met ‘Mijn loopbaan’, dan zal de VDAB zien dat je actief naar werk zoekt. Ze zullen je dan ook minder snel oproepen voor een begeleidingstraject. Werk je niet in ‘Mijn loopbaan’, dan zal de VDAB je sneller oproepen om te controleren of je naar werk zoekt. De VDAB zal je ook sneller een begeleidingsvoorstel doen. De VDAB zal je sowieso aanmoedigen om via ‘Mijn loopbaan’ te werken. Ben je iemand die vlot overweg kan met de computer? Dan kan de VDAB het je ook verplichten.

Derde tip: Vul je profiel juist in

Kijk na of je profiel in ‘Mijn loopbaan’ juist staat ingevuld. Kijk ook goed na of je gewenste jobs goed zijn ingevuld. Is dat niet zo, dan ontvang je mogelijks verkeerde vacatures van de VDAB. En zal de VDAB dus ook verkeerde verwachtingen hebben van jou. Duiken er groene kaders op in je profiel, dan is dit een teken dat je profiel nog onvoldoende is aangevuld. Volg dit goed op.

Vierde tip: Controleer je gegevens

Je kan je persoonlijk profiel beheren. Naast je persoonsgegevens staat er een opsomming van je studies en werkverleden én van je gewenste jobs. Er staan vaak al heel wat gegevens in je dossier, afkomstig van de VDAB. Soms zijn deze gegevens echter verouderd of niet meer actueel. Als je werkzoekend wordt, kijk je deze gegevens dus best goed na. Als jij zaken wijzigt, kan je VDAB-consulent dit ook dadelijk zien. Jouw dossier en dat van de VDAB zijn dus op elkaar afgestemd.

Vijfde tip: Zet je cv openbaar

De VDAB heeft in dit digitaal dossier ook een luikje waarin je zelf je competenties per beroep kunt scoren. Hierdoor kan je aangeven waar je goed en minder goed in bent of nog geen ervaring mee hebt. Staat dit allemaal goed ingevuld, dan kan je je cv openbaar zetten, zodat ook potentiële werkgevers hierin kunnen kijken. Met wat geluk word je uitgenodigd door een werkgever zonder dat je zelf eerst een sollicitatiebrief moest sturen...

Zesde tip: Schrijf in op webcursussen

Via de sollicitatiewerkmap kan je ook zelf actief gaan solliciteren. Bovendien kan je je sollicitaties op die manier bijhouden. En kan de VDAB dus al je sollicitatie-inspanningen mee opvolgen. Je kan via ‘Mijn loopbaan’ ook inschrijven voor de webcursussen van de VDAB én een oriëntatietest doen om te kijken welke job bij je past. Als je ermee kan werken, is het een handig en nuttig systeem!

Zevende tip: Volg eventueel een PC-cursus

Mensen die niet met de computer overweg kunnen, moeten dit zeker melden aan de VDAB. De VDAB kan je een basiscursus computer aanbieden. Vraag gerust ook zelf naar zo’n PC-cursus. Het ABVV heeft ook een gans aanbod om je verder te helpen: van een gesprek bij de loopbaanconsulent tot meerdaagse workshops over ‘Mijn loopbaan’ en PC-trainingen. Als ABVV-loopbaanconsulent werken we een aanbod uit op jouw maat.

Achtste tip: Vraag hulp aan het ABVV

Heel wat werkzoekenden kennen ‘Mijn loopbaan’ echter niet en weten niet hoe het te gebruiken. Als loopbaanconsulent maken wij hen wegwijs. We kijken samen na of alles juist staat in het dossier, bijvoorbeeld je werkverleden en je gewenste job. Als alles op punt staat, geven we meer uitleg over hoe het systeem werkt. Sommige mensen zijn al geholpen met even te tonen waar wat staat, maar anderen hebben liever een praktijkoefening, en die kunnen dan in onze workshops terecht. Zo krijgt iedereen het systeem onder de knie.

Wat als je thuis geen internet hebt?

Geen internet thuis hebben geldt voor de VDAB niet als excuus om niet met de computer of ‘Mijn loopbaan’ te gaan solliciteren! De VDAB verwacht dat je op zoek gaat naar plaatsen waar je wel gebruik kan maken van een computer of internet. Is om de twee dagen je mails checken voor jou als werkzoekende (tijdelijk) écht niet mogelijk? Bespreek dit dan zeker tijdig met de VDAB. Dat kan via het gratis nummer 0800 30 700.

Hulp nodig?

Maak een afspraak met je ABVV-loopbaanconsulent met het formulier hieronder.

Of bel ons:

  • ABVV-regio Antwerpen: 03 220 66 44
  • ABVV Limburg: 011 28 71 51
  • ABVV Mechelen+Kempen: 014 40 03 30
  • ABVV Vlaams-Brabant: 016 28 41 47
  • ABVV Oost-Vlaanderen: 053 72 78 13
  • ABVV West-Vlaanderen: 0478 87 02 57

Ja, ik wil gratis loopbaanadvies


De loopbaanconsulent in *
Velden met een * zijn verplicht

Downloads

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Andere sites

Zoek op trefwoord

VDAB werkloosheidsreglementering