Eerste hulp bij burn-out

Veel mensen die te maken hebben met een burn-out denken eraan om loopbaanbegeleiding te volgen. Een goed idee, maar wanneer begin je er best mee?


Hoe herken ik een burn-out?

Je kan spreken van een burn-out als je psychische, emotionele, mentale en fysieke uitputting ervaart als gevolg van een hoge dosis stress. Het heeft niets te maken met je eigen vaardigheden, want het kan iedereen overkomen!

Als je een burn-out hebt, ben je moe en is je slaappatroon verstoord. Je hebt spierpijn ook al deed je geen fysieke arbeid. Je vergeet meer dan vroeger. Je zou de hele dag willen huilen terwijl er niets aan de hand is. Je wordt zomaar bang. Het is moeilijk om je te concentreren, maar je gedachten staan niet stil. 

Symptomen

Opgelet, deze symptomen kunnen ook wijzen op een depressie. Een burn-out gaat over een energiestoornis, terwijl er bij een depressie sprake is van een stemmingsprobleem. Dit vraagt een andere behandeling. Vraag daarom altijd raad aan je huisarts! 

Kan loopbaanbegeleiding mij helpen?

Loopbaanbegeleiding kan zeker nuttig zijn bij een burn-out, maar het is aan te raden om eerst voldoende tijd te nemen om tot rust te komen. Je lichaam moet opnieuw leren ontspannen.

Herstellen van een burn-out verloopt in verschillende fases en is een langzaam proces. Het is pas in de derde fase dat de loopbaanbegeleider echt constructief aan de slag kan.

1. Diagnose

Het is zinvol om een arts te contacteren. De arts kan vaststellen of het om een burn-out gaat of niet, op basis van je klachten en je persoonlijk verhaal.

 

2. Zorg op maat

Daarna is het heel belangrijk om tot rust te komen. Dit kan alleen maar als je het werk een tijdje volledig achter je laat. Therapie kan eventueel helpen om de oorzaken te onderzoeken en om je energie terug te vinden.

 

3. Loopbaanbegeleiding

Als je overweegt om terug aan het werk te gaan, is het goed om eerst loopbaan-begeleiding te volgen. Een burn-out is ook een kans om je leven opnieuw vorm te geven zodat je energie in balans kan blijven. Via oefeningen krijg je meer inzicht in jezelf. Je leert welke waarden er voor jou belangrijk zijn op de werkvloer en welke jobs er bij je passen.

De loopbaanbegeleider helpt je om geleidelijk aan terug te keren naar je oude job of om de stap te zetten naar een nieuwe job. In samenspraak met de huisarts, de adviserend geneesheer van de mutualiteit en de werkgever is het mogelijk om eerst deeltijds te starten en dan je werkuren beetje bij beetje op te bouwen. Of je kan met je werkgever bespreken hoe je de job werkbaar maakt.

4. Nazorg

Blijf alert voor symptomen die eventueel terugkeren en reageer tijdig.

 

 

ABVV Loopbaanbegeleiding

Denk je er aan om zelf ook loopbaanbegeleiding te volgen? Neem vrijblijvend contact op met onze loopbaanbegeleiders voor meer informatie of een eerste afspraak.

Nog enkele tips

  • Contacteer je huisarts indien je symptomen vertoont als gevolg van een hoge dosis stress.
  • Neem volledig afstand van je werk tijdens de rustperiode.
  • Ga langs bij één van onze loopbaanbegeleiders voordat je terug aan het werk gaat.
  • Zonder begeleiding is de kans op hervallen groot.

 

Werkbaar werk is de basis voor een gezonde energiebalans! 

Downloads

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Lees ook

Zoek op trefwoord

burn-out loopbaanbegeleiding