Campagne #ZorgZonderZorgen

Omdat iedereen recht heeft op een betaalbare, warme en toegankelijke ouderenzorg.


Naar meer zelfredzaamheid

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil tegen 2018 de ouderenzorg ingrijpend veranderen. Hij doet hiervoor een appél op de informele zorg. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, met behulp van hun eigen netwerk. Ze worden geacht minder en later een beroep te doen op gespecialiseerde zorg en ondersteuning. ABVV Senioren ziet sterke gelijkenissen met het Nederlandse zorgmodel en dat baart ons ernstig zorgen. Informele zorg vraagt een grote bijdrage van de omgeving. In de praktijk is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het risico bestaat dat veel ouderen er alleen voor zullen staan. ABVV Senioren lanceert daarom de campagne Zorg Zonder Zorgen op de jaarlijkse tweedaagse in Blankenberge. Voor een ouderenzorg zonder zorgen.

Bekijk hier het campagnefilmpje.

Voor meer informatie verwijzen we je naar de perstekst onderaan.

#ZorgZonderZorgen

ABVV Senioren wil een betaalbare, warme en toegankelijke ouderenzorg. Informele zorg is geen vervanging van de professionele zorg. Wij vragen om extra middelen en personeel in de residentiële ouderenzorg en de thuiszorg. De overheid moet prioriteit geven aan de lange wachtlijsten, de peperdure rekeningen en de onmenselijke werkomstandigheden in de ouderenzorg.

  • Geen winst in de ouderenzorg. Principes van efficiëntie en effectiviteit gaan niet samen met een warme zorg. Kwaliteitsvolle zorg vraagt om voldoende personeel en middelen. Private aandeelhouders buiten. Wij willen kleinschalige zorginitiatieven die voor 100% door de overheid worden gefinancierd.
  • Zorg moet betaalbaar zijn, ongeacht je inkomen en bezit. Een inkomensgerelateerde dagprijs en een maximumfactuur voor niet-medische kosten, zodat onze kinderen niet langer de factuur krijgen toegezonden.
  • Maak komaf met de wachttijden. Wanneer ouderen specifieke zorg nodig hebben, moeten ze direct toegang krijgen tot de residentiële ouderenzorg. De overheid moet het aantal mensen op een wachtlijst in kaart brengen en hier ook naar handelen, door te investeren in infrastructuur en personeel.
  • Mantelzorg is geen vervanging van professionele zorg. De overheid moet naast residentiële zorg investeren in betaalbare en kwaliteitsvolle thuiszorg. Mantelzorgers en vrijwilligers verdienen een apart administratief en financieel statuut.

Wij hebben jouw steun nodig!

Onderteken de online petitie: #zorgzonderzorgen en deel deze zoveel mogelijk met je vrienden, familie, collega’s en volgers. Omdat we samen moeten gaan voor een zorgeloze ouderenzorg.

Like en deel zoveel mogelijk het campagnefilmpje op sociale media onder de hashtag #ZorgZonderZorgen.

Downloads