Marleen - Rombouts in Aartselaar

Marleen is al 19 jaar actieve militante, en sinds 4 jaar Horval-delegee bij Rombouts in Aartselaar

Tot op mijn 40ste ben ik als man door het leven gegaan. Toen ik bij het leger zat, merkte ik heel erg dat ik niet volledig mannelijk was. Maar toen kon ik dat nog niet verwoorden. Ik had ook relaties, maar doordat ik niet goed in mijn vel zat, liepen die stuk. Tot mijn laatste partner als man, mij zei: “Als jij je een vrouw voelt, ga er dan voor.” Dat advies heb ik gevolgd.

Hoe verliep je coming-out op de werkvloer?

Bij mij is dat heel vlot verlopen. Om bij het begin te beginnen: ik begon in 2003 als man te werken, in 2010 ben ik officieel uit de kast gekomen. Dat is best een grappig verhaal. Er was een collega die mij tijdens het weekend - in vrouwenkleren - tegenkwam in het shoppingcentrum en die mij aansprak als Mark. Ik zei toen “Nee hoor, ik ben de zus van Mark.” Toen ik terug naar het werk kwam, sprak ze me opnieuw aan en zei: “Wauw, jij zag er zo mooi uit met een kleedje.” Ik probeerde haar opnieuw wijs te maken dat dat mijn zus was, maar mijn collega wist natuurlijk wel dat dat niet waar was. Meteen reageerde iedereen op de vloer heel enthousiast. Ze vroegen bijvoorbeeld naar mijn nieuwe naam en sindsdien werd het voor iedereen daar “Marleen”. Ik ben meteen, en nu ondertussen 10 jaar, als vrouw aanzien op het werk. Je hart is van peperkoek, op een bepaald moment breekt dat toch. Dan moet je ervoor uitkomen.

Image
werknemer getuigen marleen

Vind je het belangrijk om daarmee als delegee bezig te zijn?

Heel wat trans personen hebben last van depressie. Ik besef dat ik geluk heb gehad dat iedereen mij aanvaard heeft. Mijn beperking (Marleen is blind en heeft nog 5% zicht) heeft mij sterk gemaakt. Ik trek mij niets aan van opmerkingen van anderen. Zoals ze op z’n Antwerps zeggen: Je m’en fous. Maar dat kan niet iedereen. Ik zal dus ook altijd opkomen voor mensen die lastige opmerkingen zouden krijgen vanwege hun geaardheid of gender. Delegee worden is ook een strijd, je moet sterk zijn om vooruit te geraken. Het is een pluspunt dat ze op ons bedrijf een goed voorbeeld in dienst hebben. Dat kan helpen als iemand anders zich als trans persoon out. Dan zullen we daar als delegee mee bezig zijn.

Nog een laatste vraag, Marleen. Heb jij nog tips voor andere delegees?

Wees correct en respectvol en beoordeel niet vanuit je eigen gevoel. Luister en help waar het nodig is. Maak moeilijkheden voor trans personen bespreekbaar met het CPBW. Roep er hulp bij, van bijvoorbeeld de arbeidsarts, preventieadviseur en de diversiteitsconsulenten. Met vooroordelen kom je niet verder. 

Deel deze pagina: