Caroline Copers: Samen sterk tegen sociale afbraak en extreemrechts

12 september 2024  - Actualiteit
Image
Rentree ABVV

Tijdens het evenement Rentrée ABVV, dat het politieke jaar voor het Vlaams ABVV in gang trapte, gaf Caroline Copers, een toespraak waarin ze inging op de belangrijke politieke en sociale thema's van vandaag. Ze legde de nadruk op de groeiende dreiging van extreemrechts, de cruciale rol van democratische waarden en de sociale uitdagingen waar Vlaanderen voor staat. Met een scherpe blik op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober, onderstreepte Copers het belang van solidariteit en sociale vooruitgang.

Lees hieronder de volledige speech

Kameraden, beste vrienden,

Ik hoorde Dany al eerder spreken en hij doet dat met passie, net zoals hij met passie en groot engagement zijn Helden van het Verzet in ere houdt en hun zichtbaarheid verder uitbouwt. Op een moment dat we tussen twee politieke verkiezingen in staan, is zijn strijd tegen het verval van de democratie essentieel. Meer nog, het is ook onze strijd. De verdediging van democratische rechten en vrijheden zijn deel van het DNA van elke syndicalist. 

De dreiging van de opmars van extreem rechts is reëel, niet alleen in aantal stemmen maar ook in het risico dat ze effectief mee gaan besturen. Op 9 juni zagen we hoe dichtbij dat kwam. En op 13 oktober is dat risico, op lokaal vlak dan, zo mogelijk nog groter. Wie na 9 juni al te opgelucht was op dat vlak vergist zich. Maar wat we ook niet mogen vergeten: we zijn nog steeds met heel veel burgers, organisaties en partijen die wel klaar staan om onze democratische waarden te verdedigen.

Onze Noorderburen weten al waarom dat belangrijk is, want met de overwinning van Wilders in Nederland zal iedereen die opkomt voor democratische rechten en vrijheden de handen uit de mouwen moeten steken. 

Onlangs won ook het Duitse extreemrechtse AFD de verkiezingen in één deelstaat en won het bijna in een tweede. Historisch omdat dit voor het eerst gebeurt in Duitsland sinds het einde van WO 2. Wat mij in de verslaggeving op het VRT journaal vooral is opgevallen is dat kiezers aan journalisten vertelden dat AFD toch geen échte extreemrechtse partij is. Zij leken daar oprecht van overtuigd. Maar wij mogen nooit de fout maken die mevrouw Clinton destijds maakte, toen ze het kiespubliek van Trump in 2016 wegzette als "deplorables". De sukkelaars. De miserabelen. De dommeriken. Als mensen het gevaar van die partijen niet zien aankomen, dan is dat niet persé uit domheid, want meestal worden ze eerder volledig opgeslorpt door andere problemen, zoals angst om iets te verliezen of de dagelijkse strijd om te overleven.

Globalisering, oorlog, klimaatcrisissen, onzekerheid over je eigen toekomst en die van je kinderen, niet weten of je met je inkomen het einde van de maand wel zal halen… voor heel veel mensen is de wereld géén fijne plek om in te leven en is er van "genieten" niet vaak sprake. 

Zij keren zich af van de boodschappen van politici, media en experten omdat die zich maar al te vaak exclusief lijken te richten tot wie het wel goed heeft. En die politici die dan een eenvoudige oplossing en een duidelijke schuldige voorstellen, worden dan des te aanlokkelijker. De geschiedenis toont aan dat het aanwijzen van zondebokken en het opzetten van mensen tegen elkaar van alle tijden is. Het zijn de sociale verwezenlijkingen die wij allemaal samen hebben opgebouwd die een dam vormen tegen die tweespalt. Maar elke dam kan breken, zeker wanneer die actief wordt aangevallen. 

Vandaag zijn die zondebokken zeer divers: van wie noodgedwongen vlucht naar ons land tot Belgen met migratieroots, van de LGBTQ+ beweging tot mensen zonder papieren, van werklozen tot zieken en gepensioneerden. Van de doorsnee burger wordt steeds meer gevraagd dat hij bewijst wat hij "bijdraagt" en dat hij zeker niet "inactief" is, terwijl een bijdrage vragen van grote vermogens nog steeds een politiek onmogelijke opdracht lijkt want daar geldt impliciet:  "die dragen al genoeg bij ".

Niet iedereen heeft een kwalitatief huis met tuin en zwembad, twee bedrijfswagens voor de deur en een goedbetaalde job. En wie zich wel heeft opgewerkt tot de hogere middenklasse, die wordt de angst voorgespiegeld alles te zullen verliezen als we iets willen doen voor kwetsbare mensen. Maar die hogere middenklasse is eigenlijk niet meer dan het schild waarachter de grote vermogens zich verschuilen. En de angst om alles te verliezen die hen wordt aangepraat, duwt ook deze groep van mensen soms in de armen van extreemrechts.

Het leidt allemaal tot een ongemakkelijke waarheid, die zichtbaar wordt als we naar de stembus trekken: heel veel mensen zijn midden- of kortgeschoold, hebben laagbetaalde en ongezonde banen of combineren verschillende deeltijdse jobs om rond te komen, verdienen amper het zout op hun patatten, vinden geen sociale woning of betaalbare kinderopvang en zijn afhankelijk van openbaar vervoer om op het werk te geraken. 

Velen van hen stemmen niet, niet meer of toch maar voor dat Vlaams Blok dat de hemel belooft ten koste van andere groepen in onze maatschappij. Omdat ze bang zijn en weinig of geen perspectief hebben. Of uiteraard ook: omdat ze het extreemrechts gedachtengoed omarmen.

Caroline Copers
Caroline Copers

Ten eerste: de zones zonder langdurige werkloosheid. Dit is een beleidsproject uit Frankrijk, opgenomen in het federaal regeerakkoord bij de start van Vivaldi en vervolgens in Vlaanderen nooit ernstig overwogen maar eerder doodgezwegen. Waarover gaat het ?

Het lokaal bestuur, samen met de sociale partners, de tewerkstellingsdienst en het middenveld werken samen om de competenties van werkzoekenden in kaart te brengen en dit te verbinden aan noden die niet ingevuld worden door de private sector. Zo worden jobs op maat van de werkzoekende en de buurt gecreëerd. 

Het vertrekt vanuit vrijwilligheid en het gaat om volwaardige contracten met begeleiding en opleiding op de werkvloer. Dàt is iets gans anders dan het stigmatiserende verplicht gratis werken van de gemeenschapsdienst. Die verplichte gemeenschapsdienst is trouwens al herhaaldelijk door wetenschappers en experts allerhande als inefficiënt en zinloos beoordeeld. Schaf dus de gemeenschapsdienst af en maak werk van maatschappelijk relevante jobs voor wie ondanks krapte nergens anders terecht kan op onze arbeidsmarkt.

Ten tweede: Sluit arbeidspacten af op lokaal niveau. Dit is een uitvoering van een akkoord van de Vlaamse sociale partners en de vereniging van steden en gemeenten, waarbij de samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen verbeterd en verfijnd wordt. De huidige Vlaamse regering heeft akte genomen van dit akkoord en het vervolgens in de schuif gelegd. Tot daar het respect voor het sociaal overleg in Vlaanderen. Maar het is belangrijk dat met lokale besturen wordt samengewerkt ook over de gemeentegrenzen heen. Samenwerking tussen middenveld, lokale besturen, VDAB en OCMW’s is nodig om de complexe problemen van kwetsbare groepen te helpen overwinnen: niet alleen werk, ook kinderopvang, mobiliteit, een dak boven het hoofd, armoedeproblematieken…. Samenwerken in deze is cruciaal. Dat is het omgekeerde van wat vandaag op tafel lag in de formateursnota’s: federaal werklozen en de bijhorende factuur naar het leefloon en naar de gemeenten duwen én Vlaams de VDAB afbouwen en alles op het bord van de gemeenten leggen.

Als derde voorstel pik ik graag de praktijktesten uit, zowel wat wonen als wat werk betreft. Het lokaal beleid staat dicht bij de burger – of zou dat moeten – en praktijktesten inzake discriminatie op vlak van wonen of werk kunnen discriminaties sneller zichtbaar maken waardoor er ook kan ingegrepen worden. 

Om een job te vinden heeft men immers een stabiel dak boven het hoofd nodig én een werkgever die niet discrimineert. Antwerpen, maar vooral Gent, hebben reeds ervaring met praktijktesten. Wij willen dat elke gemeente een anti-racisme en anti-discriminatieplan opmaakt met een sterk handhavingsluik. De praktijktesten zijn daar een sluitstuk van. De lokale besturen moeten ook zelf het goede voorbeeld geven, als werkgever …

Zijn dit schokkende voorstellen? Geenszins. Maar toegepast op de impact op mensen zijn ze zeer to the point en eigenlijk gewoon evident. Noem het syndicale common sense: geen gratis arbeid maar zinvolle jobs, samenwerken om mensen en buurten vooruit te helpen, burgers beschermen tegen vooroordelen. Zeg nu zelf: wie wil er niet in een gemeente wonen waar dit evidenties zijn? 

Kameraden,

Zoals reeds gezegd; We zijn er nog niet.

Die regeerakkoorden die er toch volgens velen oh zo snel zouden zijn, zijn er nog lang niet. Maar dat is ook iets positiefs want dat betekent dat politiek nog steeds over iets gaat. Over botsende ideeën over waar we naar toe willen. De vaak geciteerde politieke eenheidsworst blijkt dan toch niet zo evident en dat moet ons hoop geven. Misschien heeft rechts Vlaanderen zich daar wel wat in verslikt bij het opmaken van die formatienota’s. En het mag ook niet verbazen dat werkgeversorganisaties zenuwachtig worden en almaar harder aandringen op snel snel afronden nu. Zij hebben schrik dat de door de NV-A voor hen zoet gebakken broodjes aan hun neus voorbijgaan. 

De komende weken zullen dus cruciaal worden voor welke richting het uitgaat met België, Vlaanderen en met onze gemeenten. Het ABVV zal daarbij steeds aan de kant blijven staan van onze werknemers, van onze democratie en van al wie kwetsbaar is. Dat is ook voor wie wij in onze dagelijkse werking in bedrijven, aan onze loketten en in het sociaal overleg volop het beste van onszelf zullen blijven geven en dat is de bril waarmee wij naar het politieke resultaat zullen kijken

Samen sterk!