Ik kreeg de juiste informatie en eindelijk zicht op mijn mogelijkheden. Bedankt voor jullie helder loopbaanadvies!
Sven - Wienerberger in Beerse
"Als delegees zorgen we mee voor de goede werksfeer"
Bijna de helft van de werknemers heeft een job die moeilijk of niet werkbaar is. Om werk werkbaarder te maken moet er dus veel gebeuren. En dit moet dan ook zijn effect krijgen op de werkvloer. ABVV-delegees Sven Dams en Dirk Horemans zijn daar al actief mee bezig bij Wienerberger in Beerse.
Wienerberger is een Oostenrijkse multinational, wereldwijd marktleider in bouwmaterialen en vooral bekend door merknamen als Terca, Desimpel en Porotherm. In België werken zo’n 1200 mensen voor Wienerberger.
64 gevelstenen per seconde
Sven: “In Beerse werken we met 120 mensen en maken we gevelstenen en dakpannen. Onze steenbakkerij heeft de grootste productiecapaciteit van Europa. Die gevelstenen en dakpannen worden helemaal machinaal gemaakt. Vanaf de klei die gekneed wordt tot het bakken in de ovens. Dat gaat snel: onze snelste productielijn levert 64 gevelstenen per seconde. Door die hoge snelheid vergt de kwaliteitscontrole van die stenen heel veel concentratie. Die stenen zijn bovendien ook warm, tot 100 graden. Daardoor kan het in de zomer heel warm en stoffig zijn in de fabriek.”
Fysieke klachten
Sven: “Het is een grote syndicale bekommernis om het werk werkbaar te houden. De meerderheid van de werknemers bij Wienerberger is ouder dan 45 jaar. En velen krijgen na verloop van tijd fysieke klachten, vooral rugpijn. Bovendien is het ploegenwerk: de ene week is het de vroege ploeg van 6u tot 14u, de andere week is het de late ploeg van 14u tot 22u. Er is een vaste nachtploeg.”
Weinig verlof
Sven: “De lonen zijn redelijk goed, en er zijn geen grote verschillen tussen de lonen. Maar de extralegale voordelen zijn beperkt, en de verlofdagen zijn beperkt tot 20 dagen. Dat is zeker een blijvend aandachtspunt.”
Enquête over werkbaar werk
In de vorming personeelsbeleid van ABVV Mechelen+Kempen kwam werkbaar werk uitgebreid aan bod. Toen de werkgever de week erna voorstelde om rond datzelfde thema een bevraging op te starten, nam Sven onmiddellijk contact op met diversiteitsconsulent Peter Dekort. Die stond Sven en de andere ABVV-delegees bij om die enquête goed op te volgen. Daaruit bleek vooral dat de relatie met de leidinggevenden minder goed was.
Sven: “Die resultaten verbaasden me niet. Er was de voorbije jaren een groot verloop van productieverantwoordelijken. Voor deze job wordt immers een hoog scholingsniveau gevraagd. Door het ploegensysteem is het voor de werknemers echter onmogelijk om een langdurige opleiding te volgen. Daardoor komt niemand van de werknemers in aanmerking, ondanks soms vele tientallen jaren ervaring. En dus wordt het steeds iemand die de fabriek niet goed kent.”
Goede werksfeer
Sven: “Uit de enquête bleek ook dat de sfeer op het werk goed is. De mensen zijn op elkaar aangewezen en werken ook echt samen. Collega’s zien elkaar vaak na het werk en trekken met elkaar op. Wellicht mede daardoor is er weinig personeelsverloop. Die goede sfeer zorgt er ook voor dat werknemers van vreemde afkomst zich welkom voelen. Er zijn collega’s van Marokkaanse, Albanese, Russische en Wit-Russische afkomst. Eén van hen woont zelfs in Rotterdam en doet 160 kilometers per dag om naar het werk te komen. En toen een ervaren collega door een arbeidsongeval zijn arm bijna helemaal kwijtraakte, kon hij daarna aan het werk als teamleader, zodat hij ook met zijn arbeidshandicap voort kan werken in het bedrijf.”